maandag 20 januari 2014

"Bumba zonga mikende!"Het mag gezegd, we hebben het jaar 2013 in schoonheid afgesloten. Enkele verre familieleden van Carlos kwamen op logement. Samen met hen trokken we de brousse in. Een colonne van zeven moto's, gevolgd door maar liefst twee volgwagens. Begeleid door een arts, politieagent en mechaniciens....er kon dus niet veel mislopen!


Het was een prachtige dag. We reden door tientallen dorpjes: kinderen dansten en wuifden, ook volwassenen riepen ons alvast een welgemeend "bo nani!" (gelukkig nieuwjaar!) toe. Onze chauffeur was heel enthousiast, de staat van de weg barslecht. Gevolg? Een klein accidentje met de jeep en enkele blauwe plekken. Desondanks genoten we met volle teugen. We reden 40km noordwaarts van Bumba, tot aan het dorpje Yakoy. Hier kwam Carlos vele jaren elke week op bezoek per moto. Hij liet in dit dorp zijn eerste kerk bouwen, ondertussen meer dan veertig jaar geleden. We waren getuige van een heel blij weerzien met de dorpelingen van de oude generatie.

's Avonds deden we ons tegoed aan apenvlees en kapitein (de lekkerste vis uit de Congostroom). Er was zelfs champagne. Ook de meeste Bumbatriciens vieren feest op deze avond. De kinderen bouwen voor de gelegenheid kleine boomhutjes met grote palmtakken, waarin ze dan spelen. Her en der zag je dus huisjes in de hoogte verschijnen. Schattig.


Op 1 januari namen we een kijkje op materniteit om onze mama's een mooi en gezond (!) jaar toe te wensen. Toen we echter ons hoofd binnenstaken in de verloskamer, bleek dat de vroedvrouw van dienst bezig was met de reanimatie van een pasgeborene. Onmiddellijk probeerden we te helpen waar we konden. Maar ondanks hartmassage en mond-op-mondbeademing konden we het kind niet redden. Een koude douche, en dit op de eerste dag van het jaar. Als dit maar de toon niet zet, dachten we luidop.
 
Ook voor enkele andere feestvierende Bumbatriciens waren de naweeën van het feestvieren bijzonder pijnlijk. Op 2 januari botsten twee motorijders tegen elkaar. Beiden overleden ter plaatse. Een motorijder die even later voorbij kwam rijden, stopte, maar reed in paniek weg toen hij de lichamen zag liggen. Omstaanders die dit tafereel aanschouwd hadden, waren ervan overtuigd dat hij schuldig was aan hun dood en vluchtmisdrijf pleegde. Ze zijn hem achterna gegaan en hebben hem vreselijk toegetakeld, tot hij ten slotte aan zijn verwondingen overleed. De familie van deze man was natuurlijk razend kwaad en heeft de volgende dag in de wijk van de moordenaars meer dan honderd huizen in brand gestoken. Ook drie scholen en gezondheidscentra moesten eraan geloven. Ook hier vielen slachtoffers, de anderen sloegen op de vlucht. Het volledige verhaal, inclusief beeldmateriaal, vind je ook terug op de blog (www.bumbanotredame.blogspot.com). Niet voor gevoelige kijkers...

We waren ronduit geschokt, dit alles speelde zich af op 3 kilometer van de parochie. Tot nu voelden we ons in Bumba echter heel erg veilig. Enkel na zonsondergang lieten we ons begeleiden door nachtwakers. We hoopten dat hiermee de veiligheidsmaatregelen niet verstrengd zouden worden... De dagen daarop werden echter nog enkele moorden gepleegd. De prijs voor overspel en diefstal betaalt men in de Equateur blijkbaar soms met het leven. De drang naar vergelding is hier beangstigend groot... Een niet zo geruststellende gedachte.


Maar gelukkig bleven we gespaard, zodat we nog twee heerlijke weken konden doorbrengen. Op 4 januari viert men hier 'les martyrs de Congo', een feestdag ter nagedachtenis van de slachtoffers bij de opstand in 1960 in de aanloop naar de onafhankelijkheid. Op 6 januari hervatte het college haar lessen, zodat ook wij ons lessenpakket konden afronden voor onze terugkomst. De laatste les handelde over contraceptie en vooral over het belang van condoomgebruik voor de preventie van soa's. Als voorbereiding schuimden we apotheken af in Bumba. Wat bleek? Voorschriften bestaan hier niet, alle medicatie kan vrij verkocht worden. Zelfs antibiotica, bloeddrukverlagers, insuline of anticonceptie... Bovendien kan elke persoon die over voldoende kapitaal beschikt een apotheek openen. Ondanks de tientallen apotheken in Bumba, is geen enkele apotheker werkzaam die adequate en correcte informatie kan verschaffen aan klanten. We besloten hier de leerlingen attent op te maken, en dus ook op het belang om een arts te raadplegen alvorens contraceptieve middelen te gaan gebruiken. Op de parochie haalden we een projector van onder het stof en maakten een powerpoint presentatie, die sprekende foto's bevatte van enkele seksueel overdraagbare ziektes. We zorgden voor voldoende didactisch materiaal en wat spektakel, opdat deze les heel lang zou blijven hangen. En het werkte! We gaven de les aan zowel jongens als meisjes, telkens zo'n 40 tot 50 leerlingen, en het klaslokaal was muisstil. Er werden mijns inziens terechte en kritische vragen gesteld. Mythes werden opgehelderd: neen, een condoom veroorzaakt geen onvruchtbaarheid! De lessen brachten ons voldoening, de prefect en de leerlingen waren ons dankbaar. Zelfs ons Frans ging er flink op vooruit.

Verder gaven we in het ziekenhuis kleinschalige workshops over neonatale reanimatie, het gebruik van oxytocine om de weeën te stimuleren tijdens de arbeid, het plaatsen van infuuscatheters, etc. Stuk voor stuk topics waarvan we tijdens ons gehele verblijf merkten dat de kennis of de kunde nog wat te wensen overliet. Of gewoon een heropfrissing van de theorie.


Toen de verhuis van de operatiezaal erop zat, kreeg het voormalige operatiezaaltje een nieuwe bestemming: ‘la salle des pansements’ of de verbandkamer. Hier wordt elke dag de wondzorg uitgevoerd van zowel gehospitaliseerde of ambulante patiënten. We gaven het lokaal eerst een likje verf en verhuisden toen spullen en meubels. Voortaan zou de wondzorg niet langer in de tandartspraktijk moeten gebeuren. Een hele verbetering.


Sinds begin januari worden in het ziekenhuis ook 'goîtres' geopereerd. Door een tekort aan jodium kan de schildklier enorm gaan zwellen, met ernstige klachten tot gevolg. Een aandoening die vooral vrouwen treft op jonge leeftijd. De ingreep bestaat uit het chirurgisch verwijderen van de zwelling en zorgt onmiddellijk voor een hogere levenskwaliteit. Nadien heeft men bijvoorbeeld minder moeite om te slikken, en bovendien durft men zich weer onder de mensen te begeven. Een dergelijke operatie in Kinshasa kost al snel 2000 dollar. Hier in Bumba kan dokter Trésor de operatie onder lokale anaesthesie uitvoeren voor 150 dollar. Voor veel vrouwen is dat nog steeds onbetaalbaar. Om die reden zoekt pater Carlos sinds kort sponsors om de ingreep voor deze patiënten mogelijk te maken. De sponsor betaalt 100 dollar, de familie van de patiënten betaalt de rest. Reeds drie gevallen werden succesvol geopereerd. Een ervan mochten we bijwonen. Knap werk. Charlotte en ik besloten die dag om ook te sponsoren. Liefdadigheid met een heel concreet resultaat: elke sponsor krijgt een persoonlijke e-mail met inbegrip van foto's voor en na de ingreep.


Ook naast onze werkuren waren we druk in de weer. Voor de eindejaarsdagen had het personeel van het ziekenhuis twee koeien geslacht en onder elkaar verdeeld. Voor Carlos bleek het hart, de tong en de lever gereserveerd. We experimenteerden dus om enkele gerechten klaar te maken op houtskoolvuurtjes, met wisselend succes weliswaar. Maar we amuseerden ons, gingen naar de markt om ingrediënten te kopen, en leerden inventief te zijn met de weinige beschikbare groenten (spinazie, maniok, ui en tomaat). Onze inspanningen werden ten zeerste gewaardeerd door Carlos. Als wederdienst mochten we enkele uren met een motorboot mee varen op de Fleuve. Adembenemend!

Het afscheid naderde helaas snel. Op dinsdag 14 januari nodigden we de vroedvrouwen uit voor een afscheidsdrink. Met z'n achten spraken we af in een cafeetje (of wat tenminste voor een café moest doorgaan). Wij trakteerden met een drankje, de vroedvrouwen met een hapje. Er werden gsm-nummers uitgewisseld en plannen gesmeed voor een volgende visite, want "Bumba zonga mikende" (zij die uit Bumba vertrekken, komen terug)! :-)


De volgende dag namen we afscheid. Een kleine delegatie begeleidde ons zelfs tot aan het vliegveld om ons uit te wuiven. Het was tegelijk droevig, maar ook heel intens. Waar we in het heengaan konden profiteren van een directe, twee uur durende vlucht naar Kinshasa stond ons nu een ingewikkelder schema te wachten, i.e. een stop, een overstap en nog twee stops. We deden er vijf en een half uur over, maar alles verliep uitstekend. In Kinshasa logeerden we bij een Nederlander, Roland, die we tijdens ons verblijf in Bumba leerden kennen toen hij met zijn boot in de haven lag. We maakten er nog vier gezellige dagen van, hoewel Kinshasa niet de meest aangename hoofdstad is in termen van veiligheid, netheid, rust, ... De overgang naar de westerse wereld gebeurde op die manier wel geleidelijker. Ook in Kinshasa maakten we enkele feestdagen mee: op 16 januari herdenkt men de moord op ex-president L.-D. Kabila. We maakten van de gelegenheid gebruik om het mausoleum te gaan bezichtigen.


 We waagden ons ook aan een duik in een lokaal zwembad. Een hele interessante ervaring, want een doorsnee Congolees kan niet zwemmen. Gevolg? Het ondiepe zwembad werd ingenomen door ploeterende zwarten, terwijl drie blanken zich in het diepe water bevonden. Een enkele man waagde zich toch in het diepe -weliswaar met reddingsvest... :-)
 
Gisteren namen we de nachtvlucht naar Brussel. Ons Congelees avontuur zit er bijna op. Ik zeg bewust 'bijna', want graag had ik jullie allen uitgenodigd op het benefiet dat we organiseren ten voordele van het project "Een hart voor Bumba" (www.project-bumba.com). Zo kunnen we onze ervaringen nog eens met jullie herbeleven. Het benefiet gaat door op 15 februari in de Sint-Barbaracollege,   Savaanstraat 33 te Gent. Van harte welkom vanaf 15u. Hopelijk tot dan!

 

Liefs,

Sien en Charlotte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten